Spletna kamera
Virtualni sprehod
sl
sl

NOVO: CURLING

Preizkusite se v zimski olimpijski disciplini!

Olimpijska disciplina primerna čisto za vsakogar!

Curling je izjemno plemenita igra.

Odlična igra za teambuilding.

V Planici ga lahko preizkusite od aprila do konca jeseni.

Zakaj curling?

Curling predstavlja izvrsten način rekreacije, druženja in doseganja novih ciljev. Je moštvena igra, ki se igra na ledu, pri kateri igralci podajajo svoje kamne v tarčo, na drugi strani ledene steze.
Zaradi svoje specifične dinamike in izrazito taktičnega načina igranja, mu velikokrat pravijo tudi šah na ledu.

Igrajte curling

Ledena steza za curling v Planici ni namenjena zgolj tekmovalcem, pač pa se v tej igri lahko preizkusite tudi vi. Zberite ekipo (do 8 oseb) in si rezervirajte svoj termin. Vašo igro bodo vodili reprezentatje Curling zveze Slovenija.

Igra curlinga traja 60 min

Obvezna predhodna rezervacija termina

Zbirno mesto v osrednjem objektu 15 min pred vašim terminom

Obvezna zimska oblačila in obutev

O curlingu v Planici

Ledena steza za curling se nahaja v snežnem tunelu Nordijskega centra Planica. V tekaškem tunelu vladajo prave zimske razmere od aprila pa do konca jeseni, saj se notranja temperatura zraka giblje okoli -2°C.
Na tej curling stezi trenira tudi slovenska curling reprezentanca, ki se pripravlja na nastop na olimpijskih igrah leta 2026.

REZERVACIJA

Preizkusite se v zimski olimpijski disciplini, ki slovi po svoji taktiki in vse bolj pridobiva na priljubljenosti.
Pokličite nas in skupaj se bomo dogovorili za prost termin.

POGOSTA VPRAŠANJA

Spodaj smo zbrali najbolj pogosta vprašanja glede igranja curlinga.
Curling je zimski olimpijski šport. Je moštvena igra, ki se igra na ledu, pri kateri igralci podajajo svoje kamne v tarčo, na drugi strani ledene steze. Curling je najbolj prepoznaven po pometanju pred kamni, saj igralci s tem do določene mere nadzorujejo smer in dolžino kamnov. Curling izhaja iz Škotske, njegovi začetki pa segajo v 16. stoletje. Danes je najbolj razširjen v skandinavskih državah ter v Kanadi. Od leta 1998 je curling tudi na rednem programu zimskih olimpijskih iger. Curling je ekipni šport, ekipo pa sestavljajo 4 igralci. Vsak igralec ima določeno pozicijo. Prvi meče kamna št. 1 in 2, drugi meče 3. in 4. kamen, tretji meče kamna št. 5 in 6, zadnji, četrti pa meče 7. in 8. kamen. Vsaka ekipa ima vodjo, ki je med igro postavljen v hiši, katero igralci ciljajo, ter je zadolžen za vso taktiko, ter odloča katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja dva kamna. Ostala dva igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom. Ocenjujeta njegovo hitrost ter jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Zato je curling ekipni šport in je usklajeno delovanje vseh štirih igralcev izrednega pomena.
Čar curlinga je ravno v tem, da ga lahko poizkusi prav vsak. V državah, kjer je curling bolj razširjen, ga igrajo tudi igralci, starejši od 70 let. Vadbe curlinga so odvisne predvsem od posameznika in njegovih zmožnosti, vsak pa lahko zelo hitro napreduje. Z vsakim odrivom se igralec počuti bolj prepričan vase in v svoje zmožnosti.
Curling je seveda veliko več kot to. Igra je na prvi pogled seveda sestavljena zgolj iz pometanja in podajanja kamnov, ko pa pogledamo tekmo bližje, opazimo, da se za vsako potezo skriva zelo premišljena taktika. Kam postaviti kamen, kako odreagirati na nasprotnikovo potezo, kakšen naj bo plan b, kako močno naj pometamo kamen, kdaj naj pometamo kamen,… Na vse to in še več morajo misliti igralci sami, in ne trener. Za taktiko je v prvi vrsti odgovoren vodja ekipe (skip), ki poteze igralcem tudi narekuje. Kmalu ugotovimo, da je taktika curlinga vse prej kot enostavna.
Curling spirit ali športni duh curlinga je dodana vrednost curlingu. Je tisto, kar dela ta šport še bolj zanimiv, tradicionalen in plemenit. Vsebuje veliko več kot zgolj fair play. To ne pomeni, da v curlingu ni tekmovalnosti. To pomeni, da je tekmovalnost izražena tako, da se trudiš za zmago, za svojo ekipo, vendar ne z namenom ponižati nasprotnika. Curling spirit je lažje občutiti, kot opisati. Občuti pa se ga lahko že ob prvih stikih s tem športom, kjerkoli na svetu.
Curling morda ni tako fizično naporen kot atletika, vendar se kljub temu lahko kar dobro utrudimo. Med podajanjem kamnov je igralec ves čas v poziciji, pri kateri mora vzdrževati ravnotežje predvsem s trebušnimi mišicami in mišicami v nogah. Med treningom odriva se igralci tudi 2 uri zgolj odrivajo, pri čemer uporabljajo večino mišic v telesu. Še bolj naporna stran curlinga pa je pometanje. Kadar igralci močno pometajo celo dolžino steze, lahko srčni utrip naraste na podobno številko kot pri sprintu na 100m. V tekmi z 10 igrami, pa lahko igralec pometa tudi do 48 krat. To pa je zadosten razlog za boleče mišice naslednji dan?
S seboj ne potrebujete popolnoma ničesar, razen toplih športnih oblačil, dobre volje in malo zavzetosti :). V snežnem tunelu vladajo prave zimske razmere, zato so zimska oblačila in obutev zelo priporočljiva. Tudi kapa in rokavice niso odveč. Za vse ostale pripomočke je poskrbljeno. V dvorani so za izposojo na razpolago metle, in sliderji (posebni nastavki za čevlje, po katerih drsimo po ledeni površini), kamni pa so last klubov in na voljo vsem igralcem. Ob vašem prihodu vas bodo z veseljem sprejeli igralci curling zveze in vam razložili ter pokazali vse kar potrebujete za prve začetke curlinga.
Pri tekmi curlinga sodelujeta dve nasprotni ekipi, ki štejeta vsaka po 4 člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Igralci iz ene strani igralne steze, kjer je odrivnik, podajajo kamne na drugo stran, kjer je hiša, v kateri so narisani barvni krogi, podobni tarči. Podani kamen mora prečkati spustno črto pri hiši, da je v igri, v nasprotnem primeru se ga z igralne steze odstrani.

Igra kamnov poteka tako, da vodja izbere vrsto meta, katerega signalizira igralcu, ki podaja kamen. Ta se odrine iz odrivnika, pred spustno črto bližjo odrivniku izpusti kamen, nato pa igralca, ki sta zadolžena za pometanje, kamen spremljata in po potrebi pometata pred njim. Vodja ekipe iz tarče nadzoruje situacijo. Ko se kamen ustavi, je na vrsti nasprotna ekipa. Ekipa, ki ne meče vljudno čaka ob strani. Ko ekipi podata vsaka po osem kamnov, se preštejejo točke, igra se zaključi ter se zamenja stran podajanja kamnov. Igro zmaga ekipa, ki ima kamen bližji sredini. Ekipa dobi toliko točk, kolikor kamnov ima bližje sredini kot nasprotna ekipa. Ena tekma je sestavljena iz osmih ali desetih iger. Zmaga ekipa, ki ima na koncu tekme večje skupno število točk.

Zaradi značilne taktike je curling velikokrat poimenovan tudi šah na ledu. Poznamo namreč 4 osnovne mete ter vsaj 4 različice vsakega od teh metov, vodja pa mora predvidevati tudi več potez vnaprej in temu prilagajati taktiko.
Kot vsak šport ima tudi curling specifično opremo, ki omogoča igranje curlinga. Curling se igra na ledeni stezi, dolgi 45,7m in široki 5m. Na vsaki strani steze so narisani krogi, ki predstavljajo tarčo, v katero igralci bližajo svoje kamne. Osnovna oprema, ki jo torej potrebujemo za igranje curlinga so kamni. Kamni so visoki približno 12 centimetrov ter tehtajo okoli 20 kilogramov. Narejeni so iz škotskega granita, ki ga pridobivajo izključno na otoku Ailsa Craig. Na vrhu kamna je pritrjen plastičen ročaj, za katerega igralci držijo med podajanjem kamna. Posebnost teh kamnov je, da drsijo na okroglem robu, ki je velik vsega 2 milimetra. Ostala površina kamna se ledu sploh ne dotika. Kamni so oštevilčeni, na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah pa imajo vgrajene tudi senzorje, ki preprečujejo prekrške prepoznega spusta kamna. Kamni so last curling zvez ali klubov, za igro pa jih potrebujemo 16.
Igro curlinga vodijo izkušeni in profesionalni igralci Curling zveze Slovenija, zato je predhodna rezervacija obvezna. Rezervacijo lahko opravite preko telefona ali elektronske pošte. Skupaj se bomo dogovorili za termin vaše igre.

Ob prihodu v Planico se najprej oglasite na recepciji v osrednjem objektu (okrogel objekt nasproti letalnice), kjer boste prejeli prve informacije. Nato se odpravite v podzemni snežni tunel, kjer vas bodo pričakali profesionalni igralci curlinga. Priporočamo, da ste v Planici vsaj 15 min prej.

Igra curlinga traja približno 60 min.

Curling je odlična igra za zaključene skupine ali teambuildgine. Pokličite nas in dogovorili se bomo za vaš termin.

Ledena steza je pripravljena od junija pa do konca jeseni. Termini za igranje curlinga so možni ob predhodni rezervaciji.
Niste našli vseh informacij?

Pokličite ali pišite nam in z veseljem vam bomo pomagali.